Digitalno snimanje zuba

Naša ordinacija koristi najmoderniju tehnologiju za digitalno snimanje zuba, koja obezbeđuje minimalno zračenje i maksimalnu sigurnost. Bez potrebe za zakazivanjem, možete se zadržati samo 15 minuta i dobiti precizne digitalne snimke. Brzo, efikasno i bezbedno - vaše zdravlje je naš prioritet.

Šta je snimak zuba i čemu služi?
Snimak zuba je dvodimenzionalna slika zuba i kosti. Služi za prikupljanje informacija, koje se ne mogu dobiti samo kliničkim pregledom. Neophodan je za potpunu dijagnostiku, kao i za plan terapije. Vrlo često se koristi i radi praćenja toka lečenja u raznim fazama. Neodvojiv je deo ikontrolnih pregleda, radi potvrde uspeha sprovedenih terapija.
Šta se sve vidi na snimku zuba?
Postojanje karijesa, oboljenje zubnog živca, oboljenja kosti, koštane ciste, prelomi zuba, prelomi kosti, strana tela u kostima i sinusima, postojanje izniklih i neizniklih zuba, za planiranje terapije u ortodonciji, postojanje i stepen parodontopatije.
Vrste snimaka
Retroalveolarni-mali snimak
To je snimak koji se obično radi kada vam je potrebna precizna slika jednog zuba, zbog bilo kakve sumnje u njegovo zdravlje. Na malom snimku se vide i 2 do 3 susedna zuba. Mnogo je precizniji od ortopana i sluzi za dijagnostiku pojedinačnih zuba i okolne kosti. Mali snimak vam je potreban pre vađenja zuba, tokom terapije kanala korena
Ortopantomogram ili ortopan
Ortopantomogram ili ortopan, je snimak na kome se vide svi zubi, kosti gornje i donje vilice, donjovilični zglobovi i sinusi. On je obavezan deo prvog pregleda jer se na njemu vide i neiznikli zubi, oblik, položaj i odnosi korenova u vilicama, promene u kostima. Utvrđuju se i odnosi važnih anatomskih struktura sa okolnim tkivima. Mogu se videti neke promene u sinusima (patološki sadržaj, promenjena sluzokoža, ciste). Ortopan je i deo kontrolnih pregleda kroz vreme, radi praćenja toka hroničnih bolesti (parodontopatija) ili uspeha terapije (implantati, protetski mostovi i krune).
Često postavljena pitanja
Kako se pripremiti za snimanje?

Za snimanje nije potrebna posebna priprema. Pre određenih snimaka neophodno je ukloniti sve metalne predmete (nakit, proteze) iz oblasti koja se snima, o čemu će vas naše osoblje detaljno informisati.

Šta se dešava ukoliko pacijent izgubi snimak?

Svi snimci se čuvaju u našoj bazi podataka, omogućavajući pacijentima da dobiju svoje snimke bez potrebe za ponovnim snimanjem.

Kako možete poslati snimke stomatologu?

Snimke možemo dostaviti na filmu, CD-u ili ih poslati stomatologu putem e-pošte.

Kolika je doza zračenja pri snimanju zuba?

Zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji, doze zračenja su minimizirane. U poređenju sa dnevnom dozom zračenja koju prosečna osoba primi iz okoline, jedan ortopan snimak odgovara toj količini zračenja, dok je zračenje pri izradi pojedinačnih snimaka čak i manje.

Dominanta: vaša stomatološka destinacija
Naša ordinacija Dominanta nudi vrhunsku stomatološku negu koja kombinuje najsavremenije tehnologije sa pažljivom i brižnom uslugom, osiguravajući da svaki pacijent dobije personalizovan tretman koji odražava našu posvećenost njihovom oralnom zdravlju i zadovoljstvu.
Zakazivanje pregleda