Fasete
Zubne fasete/viniri su tanke ljuskice koje se lepe na vidljivu površinu zuba i menjaju njihov oblik, veličinu i boju. To je estetska procedura kojom se može postići savršen osmeh i radi se na prirodnim zubima.

Koje vrste faseta postoje?

Kompozitne fasete
Kompozitne fasete se rade od kompozita, najčešće u jednoj poseti, direktno u ustima. To su zapravo bele plombe, postavljene na spoljašnju stranu zuba. Prednost im je što su lakše i jeftinije od keramičkih, ali im je mana što se prebojavaju i tamne, pa nisu idealno dugotrajno rešenje. Rade se uglavnom kod sasvim mladih pacijenata, kao privremeno rešenje, dok je neka druga terapija u toku.
Keramičke fasete
Keramičke fasete su tanke ljuspice debljine 0,4-0,6mm koje su izrađene od keramike i cementiraju se na spoljašnju stranu zuba. One su trajno rešenje i imaju savršeno glatku površinu koja se stapa sa zubom. Postoje i non prep viniri koji se cementiraju na zube bez njihovog brušenja. Za potpunu harmoniju i pun efekat promene osmeha potrebno je uraditi 8-10 vinira po vilici, tj. na vidljivim zubima u širokom osmehu.
Da li su fasete pravo rešenje za vas?
Ako ste prošli kroz više procesa izbeljivanja, a i dalje niste zadovoljni bojom zuba.
Jedan zub vam smeta jer njegov položaj kvari vaš osmeh, a ne želite nositi fiksnu protezu samo zbog toga.
Imate razmak između jedinica.
Oblik zuba vam se ne dopada.
Koje su prednosti faseta/vinira?
Najmanje invazivna metoda. Priprema zuba završava se u spoljašnjem tkivu zuba (gleđi).
Ne menja se zagrižaj jer se lepe samo za spoljašnje površine zuba.
Savršen osmeh najbliži prirodnom.
Nema crvenila ili drugih reakcija desni, jer je materijal biokompatibilan i ne ide ispod ruba.
Kod nekih pacijenata se samo fasetama postiže Hollywood smile.
Koje su kontraindikacije za fasete?
Škrgutanje i stezanje zuba, tj. bruksizam.
Velike plombe.
Polomljeni zubi.
Loša higijena.

Kakva je procedura za izradu faseta?

1
Prva poseta obuhvata klinički pregled i obavezan ortopan rentgen snimak. Fotografije su takođe vrlo važan deo procesa, jer možemo da vam skrenemo pažnju na ono što sami niste videli. U ovoj fazi posebno obraćamo pažnju na vaše želje i očekivanja, jer ih uklapamo u plan terapije.
2
Da bi protetski rad bio uspešan, sva tkiva u ustima moraju biti zdrava, što podrazumeva sanaciju mekih tkiva (kamenac, parodontalni džepovi), sanaciju zuba (plombe, lečenje korena zuba), do vađenja zuba koji se ne mogu spasiti.
3
Neprikosnoveni uslov za bilo koji protetski rad je zadovoljavajuća oralna higijena. U slučaju da nemate ovaj uslov ispunjen, pomoći ćemo vam savetima i jasnim uputstvima da dostignete zadovoljavajući nivo.
4
U poseti u kojoj zakazujemo pripremu zuba za fasete, samo smo na korak do cilja. Uzimamo otiske i određujemo boju.
5
Završni korak predstavlja cementiranje faseta na pripremljene zube, i vi izlazite sa sasvim novim, sjajnim osmehom iz ordinacije.
Dominanta: vaša stomatološka destinacija
Naša ordinacija Dominanta nudi vrhunsku stomatološku negu koja kombinuje najsavremenije tehnologije sa pažljivom i brižnom uslugom, osiguravajući da svaki pacijent dobije personalizovan tretman koji odražava našu posvećenost njihovom oralnom zdravlju i zadovoljstvu.
Zakazivanje pregleda