Oralna hirurgija
Oralna hirurgija je deo stomatologije koji se bavi hirurškim lečenjem različitih vrsta oboljenja mekih i koštanih tkiva usne duplje. Intervencije su bezbolne uz lokalnu anesteziju, a oporavak je brz. U našoj ordinaciji obavljamo različite oralno-hirurške procedure, uključujući vađenje zuba, hirurško vađenje umnjaka i apikotomiju.

Najčešće hirurške intervencije koje možete obaviti u našoj ordinaciji su:

  1. Vađenje zuba
  2. Hirurško vađenje umnjaka
  3. Apikotomija

Vađenje zuba

Vadenje zuba predstavija uklanjanje istog iz zubne čašice tj. iz vilice.

Kada zub mora da se vadi?

Zub se vadi samo onda kada ne postoji nikakvo resšnje za njegov opstanak u kosti.

  1. Velika razorenost krune i korena zuba karijesom
  2. Rasklaćenost zuba (parodontopatija)
  3. Prelomi krune i korena
  4. Zapaljenski proces na vhu korena koji prevazilazi mogućnosti lečenja
  5. Iz ortodontskh razloga,i kada zub ne moze da nikne i da se smesti u vilicu

Fun fact: Bol u zubu nije razlog za njegovo vađenje.

Kakva je procedura vađenja zuba?

Procedura vađenja zuba u vecini slucajeva je kratka intervencija i traje od 10-15 min. Pro dobijete lokalnu anesteziju,. Za vreme dok ona deluje, mi vam rasprsimo strah i potrudimo se da vam sve prode bez stresa . U odredenom broju slucajeva, rutinsko vadenje moze preci u hirursko, ali to za vas zaci samo produzeno vreme intervencije, a za naseg hirurga, samo druga tehnika.

Da li se posle vadenje zuba moze javiti bol, kako se ponasati nakon intervencije i koliko treba da zaraste rana nakon vadenje?

Umerena bol nakon obinog vadenja zuba je normalna pojava. U takvoj situaciji slobodno mozete popiti analgetik poput Brufena, Nimulida, dok analgetike na bazi acetilsalicilne kiseline treba izbegavati zato sto pojacavaju krvarenje.U slucaju pojave jakih bolova, posle 2 do 3 dana od intervencije, verovatno je doslo do postoperativne komplikacije i obavezno nam se javite, radi dalje terapije.

Uputstvo za pacijente posle vadenja zuba

24 sata posle vadenja zuba, potrebno je konzumirati iskljucivo prohladene i hladne napitke i hranu. Ranu posle vadenja zuba nikako ne treba ispirati, kako se iz nje ne bi uklonio krvni ugrusak. Uobicajevo vreme zarastanja je 2 nedelje i desava se bez ikakvih

APIKOTOMIJA

Apikotomija predstavlja hiruršku proceduru uklanjanja zapaljenskog procesa koji zahvata vrh korena zuba i deo kosti oko njega.

Zašto dolazi do zapaljenja korena zuba?

Do nastanka ovih zapaljenja moze doći usled nelečenih karijesa, traume, ali ponekad i zbog neadekvatnog lečenja kanala korena ili specifične strukture kanala korena zuba.

Kako se leči zapaljenje korena zuba?

Sama hirurška intervencija obavlja se u lokaklnoj anesteziji, bezbolna je i traje oko 30min,  a tom prilikom odseca se vrha korena zuba i uklanja se procesa iz kosti (kiretaža) i na taj način odstranjuje se uzročnika infekcije i sprečava njen dalji napredak. Kako bi intervencija imala smisla, u toku ili pre nje neophodno je sprovesti endodontsku terapiju kako bi se osiguralo da u samom zubu više nema zaostalih bakterija koje bi je mogle kompromitovati.

Šta se postiže ovom intervencijom?

Apikotomija daje drugu šansu vašem zubu i odlaže njegovo vađenje.

HIRURŠKO VAĐENJE UMNJAKA

Šta su to umnjaci i zašto svi o njima pričaju?

Umnjaci ili osmice, su jedini zubi koji niču kada ste već odrasla osoba. To znači da su svi ostali zubi zauzeli mesto, raskomotili se, a onda, još 4 velika, snažna zuba pokušavaju da se ubace i vrlo često naprave opštu gužvu i pometnju. Najčešće je to studentsko˝oboljenje i pojavljuje se pred velike ispitne rokove. Ponekad niknu tako da vas samo jedno jutro iznenade dok perete zube. To znači da spadate u srećnike. Oni sa manje sreće, završavaju u našoj ordinaciji, uz bolove i neprospavane noći, ili zatečeni promenom položaja prednjih zuba, kao da ih nešto gura. Umnjaci koji ne mogu da niknu sami ili uz našu minimalnu pomoć, moraju da se izvade hirurški, jer mogu doneti veliku štetu ostalim zubima i mekom tkivu u ustima, a mogu imati i mnogo ozbiljnije posledice

Kakva je procedura hirurškog vađenja umnjaka?

Sama procedura traje u proseku oko 30 minuta,  izvodi se u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolna. Hirurški se pravi put do neizniklog zuba, da bi se oslobodio i omogućilo njegovo vađenje.

Postoperativni period protiče komforno, uz neka ograničenja u fizičkoj aktivnosti, uzimanju jela i pića, i sve to nekoliko dana. Ako je to potrebno, dobićete antibiotik i analgetik uz uputstvo kako se ponašate u postoperativnim danima.

Dominanta: vaša stomatološka destinacija
Naša ordinacija Dominanta nudi vrhunsku stomatološku negu koja kombinuje najsavremenije tehnologije sa pažljivom i brižnom uslugom, osiguravajući da svaki pacijent dobije personalizovan tretman koji odražava našu posvećenost njihovom oralnom zdravlju i zadovoljstvu.
Zakazivanje pregleda