BLOG
Bele fleke (mrlje) na zubima

Šta su bele mrlje?

Bele mrlje na zubima su promene strukture zubne gleđi.

Ukoliko se bele mrlje jave kod odraslih osoba, u pitanju je početni karijes gleđi. Uglavnom se ispod bele, kredaste mrlje nalazi šupljina u zubu koju treba sanirati.

Postoji nekoliko uzroka promene strukture gleđi:

1. FLUROZA

FLUOROZA ZUBA je poremećaj u izgradnji zubne gleđi nastao pod dejstvom viška unesenog fluora tokom razvoja. Simetrično je zahvaćen veći broj zuba(najčešće sekutići, ali i ostali) sa različitim stepenom bele (bele fleke) do žućkaste prošaranost, a u težem obliku ona postaje i tamno braon sa pojavom defekata i trošenjem tkiva. Ovakvo stanje označava i kao ŠARENI ZUBI.

Bele mrlje se najčešće javljaju kod dece zato što je kod njih teško kontrolisati unos fluora (gutaju pastu za zube umesto da je ispljunu).

Da bi se posumnjalo na fluorozu zuba neophodno je da bude zahvaćeno simetrično više istoimenih zuba ( i sa leve i sa desne strane). Promene mogu da budu od blage beličaste do ozbiljnijih defekata. Zubi se pojavljuju već prebojeni i promene se ne povećavaju i ne gube sa vremenom ukoliko se ne preduzimaju određene mere. Defekti se mogu povećavati.

2. DEKALCIFIKACIJA

Dekalcifikacija ili demineralizacija nastaje usled prekomernog i dugotrajnog nakupljanja bakterija u ustima. Na površini zuba se stvara tanka prevlaka sastavljena od bakterija. One proizvode želatinoznu masu(sastavljenu od složenih šećera) koja ih međusobno povezuje. Takva tvorevina se naziva biofilm ili zubni plak. Pojedine bakterije se hrane šešerima(ugljenim hidratima) iz hrane, razlažu ih i produkt tog razlaganja se stvaraju kiseline. Kiseline izvlače minerale iz zubne gleđi i slabe je. Prvi znaci topljena zubne gleđi su bele mrlje na mestima uz desni, u žlebovima na griznim površinama i između zuba (uglavnom se ne vide golim okom, ali mogu da se otkriju pomoću rendgenskog snimka).

3. NAGOMILAVANJE ZUBNOG PLAKA

Bele mrlje mogu da se jave usled nagomilavanja zubnog plaka. Zubni plak nastaje usled nedovoljno dobre higijene zuba, ili usled nepravilne tehnike pranja zuba. Takođe može da se javi usled nošenja fiksne proteze, kada se nakuplja plak oko bravice. Nakon skidanja proteze mogu se primetiti bele mrlja na mestima gde su bile bravice proteze.

4. ISHRANA

Ukoliko je ishrana siromašna kalcijumom, onda postoji rizik od pojave belih mrlja. Kalcijum je osnova za jaku zubnu gleđ, a njegov nedostatak dovodi do oštećenje gleđi.

Previše konzumiranja visoko kiselih namirnica oštećuje gleđ na zubima, kao i ishrana bogata šećerom. Refluks kiseline može biti dodatni okidač jer uzrokuje stvaranje želudačane kiseline koja se može proširiti na grlo i usta. Vrlo često osobe koje povraćaju (trudnice) ili imaju oboljenja poput bulimije imaju naviku da peru zube odmah nakon povraćanja. Ukoliko se zubi odmah peru nakon povraćanja može se oštetiti gleđ koja je već nagrižena želudačnom kiselinom. Umesto pranja zuba preporučljivo je prvo isprati vodom usta i sačekati 30 minuta pa tek onda oprati zube.

5. GENETIKA

Ukoliko neku u porodici ima bele mrlje, treba se javljati na redovne kontrole kako bismo ispratili stanje Vaših zuba.

6. HIPOPLAZIJA GLEĐI

Pojava belo-žućkastih mrlja na zubima bez narušavanja integriteta gleđi, nastaje usled poremećaja formiranja gleđi zuba.


Uzrok poremećaja mineralizacije nije razjašnjen i navode se brojni mogući faktori (narušavanje imunološkog stanja organizma, virusne i bakterijske infekcije, antibiotska terapija, avitaminoza i nedostatak pojedinih minerala usled nepravilne ishrane i još mnogi drugi uzroci).


Ako je hipolazijom zahvaćen samo jedan zub, najčešće je u pitanju lokalni uzrok kao što su trauma, komplikacije karijesa mlečnih zuba itd . PROMENE NA ZUBIMA NEĆE NESTATI ni napredovati pod uslovom redovne i pravilne oralne higijene kao i redovnih poseta stomatologu.

Kako se leče bele mrlje?

Ukoliko imate bele mrlje zbog demineralizacije zuba, onda treba da poboljšate higijenu zuba. Pranje zuba minimum 2 puta dnevno, odgovorajućom četkicom za zube.

Na redovnim kontrolama stomatolog može da vam propiše fluoridni gel koji će da ojača vašu gleđ i sprečiti da bela mrlja pređe u karijes.

Da bi se sprečila pojava fluroze zuba treba pratiti decu kako peru zube, pomoći im u pranju. Takođe, naučiti ih da pastu ispljunu, ne da gutaju.

Ako je prisutna fluroza zuba, onda se koriste paste koje vam stomatolog preporuči i pije se flaširana voda (ne sa česme).

Kako sprečiti pojavu belih mrlja?

Da bi se sprečila pojava belih mrlja potrebna je dobra oralna higijena. Pranje zuba dva puta dnevno odgovarajućim četkicama i pastama. Upotreba interdentalne četkice ili konca za zube. Takođe upotreba oralnog tuša kod pacijenata koji nose fiksne proteze ili imaju fiksne radove u ustima (mostove, implante).

Takođe, ishrana koja ne sadrži prevelike količine šećera, gaziranih sokova i kiselih namirnica.

Ako se na mestu bele mrlje pojavio defekt, onda taj defekt treba sanirati. Ukoliko je stomatolog utvrdio da je u pitanju hipoplazija gleđi i da nema karijesa, onda se takvo stanje samo prati na kontrolama.

Zato je veoma važno redovno odlaziti kod stomatologa koji će proceniti trenutni rizik, uraditi pravu dijagnozu i prepisati specifične preventivne mere koje mogu da spreče pojavu rupica.

Dominanta: vaša stomatološka destinacija
Naša ordinacija Dominanta nudi vrhunsku stomatološku negu koja kombinuje najsavremenije tehnologije sa pažljivom i brižnom uslugom, osiguravajući da svaki pacijent dobije personalizovan tretman koji odražava našu posvećenost njihovom oralnom zdravlju i zadovoljstvu.
Zakazivanje pregleda