Plombe
Direktni ispuni, ili plombe, su brz i efikasan način nadoknade izgubljenog zubnog tkiva, poput karijesa ili trauma. Primjenjuju se različiti visokokvalitetni kompozitni materijali direktno u ustima pacijenta, obično u jednoj poseti.

Šta je karijes?

Karijes je najčešće oboljenje zuba koje može dovesti do upale pulpe (živca) i korena zuba. Izazivaju ga bakterije prisutne u zubnom plaku, pomešane sa pljuvačkom i hranom. Postoji površinski karijes (tada se plomba radi u jednoj poseti) i duboki karijes (pre postavljanja plombe neophodno je očistiti kanaliće korena zuba).

Cilj plombe je uspešna nadoknada dela zuba koji nedostaje, poštujući sve osobine oblika, boje i veličine prirodnih, zdravih zuba.

Jedno od čestih pitanja je da li je ipak "crna" amalgamska plomba bolja i dugotrajnija od "bele" kompozitne plombe?!

Bele plombe su estetski bolje (postoje različite nijanse bele boje), ne izazivaju alergijske reakcije i mogu trajati godinama (ukoliko se pravilno održava oralna higijena).

Da li postupak popravke zuba boli?

Sam postupak plombiranja zuba je bezbolan (primenjuje se lokalni anestetik prilikom intervencije). Bol nakon intervencije, kod pojedinih pacijenata, predstavlja normalnu pojavu koja će proći kroz nekoliko dana.

Dominanta: vaša stomatološka destinacija
Naša ordinacija Dominanta nudi vrhunsku stomatološku negu koja kombinuje najsavremenije tehnologije sa pažljivom i brižnom uslugom, osiguravajući da svaki pacijent dobije personalizovan tretman koji odražava našu posvećenost njihovom oralnom zdravlju i zadovoljstvu.
Zakazivanje pregleda