Ortopedija vilica
Nepravilnosti položaja zuba mogu dovesti do poremećaja u govoru, žvakanju i gutanju. Nepravilan raspored zuba otežava oralnu higijenu, što može rezultirati karijesom i parodontopatijom. Neretko ove anomalije utiču i na celokupan izgled lica.

Kada je pravo vreme da se dete dovede na ortodontski pregled? Koja je starosna granica za fiksne proteze i koliko dugo se nose?

Idealno bi bilo da se prvi ortodontski pregled obavi sa navršenih 5 godina. Tada možemo predvideti problem i uticati na eliminaciju loših navika, ako postoje (sisanje prsta, disanje kroz usta, sisanje cucl.

Ne postoji starosna granica za nošenje ortodontskih aparata, što znači da čak i ako imate 40+, možete nositi fiksnu protezu i postići savršen osmeh. Prosečno trajanje terapije je 1.5 do 2 godine, u zavisnosti od težine ortodontske nepravilnosti.

Šta se postiže nošenjem fiksne proteze?

Naš cilj je tokom terapije postići idealnu funkciju govora i žvakanja, kao i savršen osmeh koji se uklapa sa izgledom vašeg lica.

Vrste aparata:

  • Mobilni aparati nose se u uzrastu od 7 do 13,14 godina. Važno je napomenuti da nisu noćne proteze, već vreme nošenja određuje vaš ortodont.
  • Funkcionalni aparati koriste se u periodu najintenzivnijeg rasta deteta od 9 do 11 godine. Primena ovih aparata može preusmeriti razvoj vilica u željenom pravcu i dobiti trajne rezultate za korekciju nepravilnog zagrižaja.
  • Fiksni aparat koriste se za korekciju nepravilnog zagrižaja u adolescentskom periodu i kod odraslih. Sastoje se od bravica (metalnih ili keramičkih) koje se lepe na prednju površinu zuba i metalne žice (luk) koje se pričvršćuju za svaku bravicu i pomeraju zube. Na taj način se koriguje i ispravlja položaj zuba i zagrižaj.

Dominanta: vaša stomatološka destinacija
Naša ordinacija Dominanta nudi vrhunsku stomatološku negu koja kombinuje najsavremenije tehnologije sa pažljivom i brižnom uslugom, osiguravajući da svaki pacijent dobije personalizovan tretman koji odražava našu posvećenost njihovom oralnom zdravlju i zadovoljstvu.
Zakazivanje pregleda