BLOG
Neprijatan zadah I kako ga se rešiti

Koliko vam se puta desilo da ste u neugodnoj situaciji i ne znate kako da reagujete jer osoba sa kojom razgovarate ili samo stojite kraj nje naprosto vas guši svojim neprijatnim zadahom? Svakodnevno veliki broj ljudi ima upravo ovaj problem sa kojim se suočava - užasan miris koji se širi kako otvore usta. Neprijatan zadah može uticati na samopouzdanje, socijalnu interakciju, kao i na samo zdravlje. Zašto se javlja i kako to možemo sprečiti ili lečiti?

Lošeg mirisa iz usta i stomaka mnogi pokušavaju da se liše tako što ga "zabašure" konzimiranjem bombona, žvakaćih guma ili vodicama za ispiranje usta. Ovi proizvodi samo privremeno sprečavaju razvoj posledica, ali se ne bave rešavanjem uzroka problema. A ovo naizgled bezazleno stanje ako potraje može, nažalost, postati prava "noćna mora" po socijalni aspekt života sa mogućim psihičkim posledicama.

Od malena znamo da je neophodno redovno voditi računa o oralnoj higijeni kako bi se neprijatan miris iz usta uklonio. Međutim, loš zadah nije samo stvar nehigijene, već je često i alarm da se u našem organizmu dešavaju određeni patološki procesi na koje moramo da obratimo pažnju.

ZAŠTO IMAM NEPRIJATAN ZADAH?

Neprijatan zadah ili, kako se to stručno naziva, halitoza je stanje koje mogu uzrokovati brojni faktori: hrana, pušenje, karijes zuba, oboljenja desni, suvoća usta, oboljenja sinusa i disajnih puteva, dijabetes, neodgovarajuća oralna higijena, upotreba pojedinih lekova... U zavisnosti od porekla je različitog kvaliteta - kod dijabetične ketoacidoze podseća na miris voća koji potiče od acetona; kod obolelih od uremije oseća se miris amonijaka; kod ciroze jetre miris raspadnute krvi... Znači, to nije bolest nego simptom, odnosno posledica različitih zdravstvenih problema koji mogu poticati iz samih usta ili van usne duplje. Da bismo sprečili da se to događa, moramo napraviti presek stanja i definisati zbog čega nastaje halitoza.

Vodeći uzročnici lošeg zadaha unutar usne duplje su loša oralna higijena, naslage na jeziku, kariozni i gangrenozni zubi, kao i smanjeno lučenje pljuvačke, pa parodontopatija. Istraživanja pokazuju da su to razlozi čak u 80% slučajeva.

Intenzitet neprijatnog zadaha se razlikuje u toku dana. Najizraženiji je ujutru, nakon buđenja, dok u toku dana je lučenje pljuvačke veće, pa je i dah prijatniji. Takođe, zavisi i od drugih činilaca, starosne dobi, ishrane...

Uzroci neprijatnog zadaha van usne duplje su često bolesti respiratornih puteva, digestivnog trakta ili somatska oboljenja.

Da biste proverili dolazi li halitoza iz usta ili nekog organa možete obaviti Breningov test. On je veoma jednostavan, ali nije sasvim pouzdan. Izvodi se tako što zatvorite usta i izdahnete na nos sa šakom preklopljenom preko nosa. Na taj način izdahnuti vazduh ne prolazi kroz usnu duplju, pa ako osetite neprijatan miris, onda je razlog ekstraoralnog porekla, odnosno ne potiče iz usne duplje.

I ŠTA ĆU SAD?

Ako utvrdimo da je neprijatan zadah poreklom iz usne duplje treba pristupiti uklanjanju njegovog uzroka. Prvi i osnovni korak - zakažete stomatološki pregled! On će utvrditi imate li karijes, ali će uraditi i detaljno čišćenje zuba, odnosno uklanjanje čvrstih i mekih naslaga sa njih, kao i njihovo poliranje. Zašto je to važno? Zato što je neprijatan zadah u najvećem broju slučajeva posledica loše higijene usne duplje.

Hrana i naslage koje se zadržavaju na našim zubima i jeziku predstavljaju idealnu podlogu za razmnožavanje bakterija koje oslobađanjem sumpornih jedinjenja stvaraju neprijatan miris. Ako se ne vrši redovno skidanje kamenca sa zuba javlja se gingivitis, a kasnije i paradentoza (parodontopatija), u toku koje dolazi do pojave parodontalnog džepa – “mrtvi prostor” koji se ne mogu tako lako čistiti i gde se nakupljaju bakterije, ostaci hrane i raspadni produkti tkiva.

Hrana i naslage koje se zadržavaju na našim zubima i jeziku predstavljaju idealnu podlogu za razmnožavanje bakterija koje oslobađanjem sumpornih jedinjenja stvaraju neprijatan miris. Ako se ne vrši redovno skidanje kamenca sa zuba javlja se gingivitis, a kasnije i paradentoza (parodontopatija), u toku koje dolazi do pojave parodontalnog džepa – “mrtvi prostor” koji se ne mogu tako lako čistiti i gde se nakupljaju bakterije, ostaci hrane i raspadni produkti tkiva.

Oralna higijena podrazumeva i pranje jezika, odnosno uklanjanje naslaga sa njegove površine od baze prema vrhu, specijalnim čistačima namenjenim za tu svrhu. Stomatolog će vam preporučiti i upotrebu dentalnog konca i dati preporuku za oralni rastvor za kontrolu stvaranja dentalnog plaka.

Neprijatan miris može biti posledica i smanjenog lučenja pljuvačke - kserostomije. Tada izostaje prirodno spiranje, čišćenje nakupljenih naslaga, pa se nakupljaju bakterije čijim raspadanjem se javlja neprijatan zadah iz usta. Smanjeno lučenje pljuvačke uzrokovano je problemima pljuvačnih žlezda, uzimanjem velikih količina pojedinih lekovima, menopauzom, “disanjem na usta”... Da bi se podstaklo lučenje pljuvačke savetujemo vam konzumiranje što više tečnosti, kiselih sokova, bombona, upotrebu žvakaćih guma.

Zubne proteze koje se ne čiste redovno su podloga za razvoj bakterija, gljivica i takođe mogu uzrokovati neprijatan zadah. Preporuka je da ih bar jednom nedeljno potopite u rastvor namenjen za njihovo čisšćnje. Nakon što odstoji u rastvoru, isperite je pod mlazom tekuće vode i očetkajte četkicom namenjenoj za čišćenje zubnih proteza.

SAVET PLUS

Da biste doprineli svežini vašeg daha treba se rešiti i loših životnih navika - izbegavajte cigarete, alkohol i hranu koja se teško vari. Neke namirnice mogu uzrokovati  loš dah kao recimo sve vrste luka, kupus i prokelj, zatim hrana bogata proteinima, jer dovodi do povećanog lučenja želudačne kiseline, unos slatkiša posle obilnog obroka, doručak bogat ugljenim hidratima itd.

Veoma su važni održavanje dobre oralne higijene i redovne posete stomatologu. U lečenje halitoze primarno su uključeni specijalisti parodontologije i oralne medicine. Naravno, ako ste procenili da uzrok neprijatnog zadaha nije u usnoj duplji, treba da se obratiti lekaru za dalje analize i pronalazenje uzročnika!

Dominanta: vaša stomatološka destinacija
Naša ordinacija Dominanta nudi vrhunsku stomatološku negu koja kombinuje najsavremenije tehnologije sa pažljivom i brižnom uslugom, osiguravajući da svaki pacijent dobije personalizovan tretman koji odražava našu posvećenost njihovom oralnom zdravlju i zadovoljstvu.
Zakazivanje pregleda